ЕВРОПСКА ФУДБАЛСКА НЕДЕЛА НА СПЕЦИЈАЛНА ОЛИМПИЈАДА ПРОМОВИРА АКТИВЕН ЖИВОТЕН СТИЛ

Објавено на 03 Јуни, 2014 во Детски лиги

Една специјална недела на фудбалот во рамките на Специјална Олимпија отвори можности за фудбалерите со интелектуална попреченост, а истата се одржува во 58 земји низ цела Европа во периодот од 17 мај до 1 Јуни.

Низ цела Европа се одржаа околу 400 настани подржани од УЕФА и на Националните Фудбалски Федерации, во кои учествуваа повеќе од 50,000 атлети на Специјална Олимпијада.

Во рамките на Специјална Олимпијада Македонија, а со подршка на Фудбалска Федерација на Македонија во Куќата на Фудбалот на 1/6/2014  се одржа Национален Турнир во фудбал за лица со попреченост, на кој учествуваа 86 атлети поделени во 9 тимови и според правилата на Специјална Олимпијада Македонија во 3 дивизии.

Резулататите се следни:

1-ва дивизија: 1 место: Св. наум Охридски - Скопје;  2 место: Искра – Штип.

2-ра дивизија: 1 место:  Св. Наум Охридки 2; 2 место: Страшо Пинџур –Кавадарци; 3 место: Шампиони 1 - Скопје

3-та Дивизија: 1 место: Шампиони2 - Скопје; 2 место: Топанско Поле - Скопје

Женски: 1 место: Шампиони - Скопје; 2 место: Топанско поле - Скопје

 Европската Фудбалска Недела е одлична можност за секој кој е вклучен во фудбалот, да придонесе за респект, прифаќање и инклузија на лицата со посебни потреби, а благодарение на подршката од Фудбалска Федерација на Македонија, нашите атлети имаа можност да се почуствуваат како вистински фудбалери на терените во Куќата на Фудбалот и во дресовите кои ги обезбеди ФФМ - вели Ана Петровска – Национален Директор на Специјална Олимпијада Македонија.
   
   
А репрезентација